社交軟件登錄:

申請成為居民
快捷導航
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 307|回復: 25

教育大臣唔知做咩

首相

首相

教育大臣

臨時議會議員

淺灣臨時市長

存款

兼任左教育大臣,但係又諗唔到做啲咩好,所以寫啲關於教育嘅野啦。自己本身都係教書嘅,好快踏入第三年教學生涯,夜晚突然有個舊生dm我,有感而發。

我教左兩間學校。第一年教書係喺一間國際學校,負責初中英文、綜合人文同埋IGCSE嘅 英文作為母語 科。入面好多都係ABC,或者少數族裔,有啲外國人黎,總之佢地英文係十分十分好,基本上母語咁。英文對我黎講只係第二語言,當佢請我做英文老師嘅時候,我都有啲驚,擔心自己應付唔黎。先唔好講自己無教過書,我都驚自己英文唔夠人好。當時剛剛喺Kong U讀左個英文教育Master,但唔代表英文可以日常用咁好。所以當時都好驚比班小朋友笑我。不過上堂之後佢地其實都好乖好抵錫,係嘈啲同埋可能我唔夠惡所以會overlap我把聲。

記得當時唔識用聲,第一個月嘅時候記得失聲。好彩之後買左mic就好好多。踏入第三年,已經可以識得用丹田鬧人,四樓鬧人地下都聽到。當時嘅男朋友仲買左隻杯比我

本美人當時好有心機整壁報。

第一年教書嘅時候乜都唔識,鬧人唔夠膽,然後間學校好閪,乜都無support過我,校長又唔中意我咁。教書又教得好差,無人教我要點樣教。咩都係自己一個諗,然後請教都係其他科嘅同事。其實諗翻起都覺得好顛。我學校係一間英國制度個學校,入面嘅野全部照搬英國嘅野,課程都係英國嘅野,所以佢地學嘅英文同我地香港課程嘅好唔同。大概係我地中文科咁,唔係教語法、聆聽說話哩啲。單純要啲好多篇章,然後理解背後嘅文學意識,所以我當時教好多文學野,好多修辭野,甚至要教埋莎士比亞。

例如會問你點解作者用哩兩個代名詞,有咩效果

S1嘅卷黎,要佢地用翻啲修辭手法出黎,哩個小朋友係特殊學習需要,每次都係得10幾分

S3嘅卷,我記得果陣時教Lady Macbeth 我自己都要特登去備課幾次。

S4要佢地寫Journal 然後自己改再評語,我覺得果陣時嘅自己好有心。

我對第一年教書嘅自己係好睇唔起,覺得自己好辛苦但係無人幫,然後自己教得好吃力同埋差,因為唔知道咩係教得好咩係教得唔好。而且哩間學校啲老師年年都走好多個,所有我覺得啲學生過幾年都唔會記得我gah啦。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?申請成為居民

回復

首相

首相

教育大臣

臨時議會議員

淺灣臨時市長

存款

但係今年認真我好感恩。自己以為自己「做左一年姐,走左啦都,啲學生唔會記得你,同埋教得咁差唔好記得我tim。

但係今年好得意,幾個去左英國同埋加拿大嘅學生翻黎香港之後,都特登搵我食飯。我教佢地S4,IGCSE英文,我覺得自己教到pat屎咁,畢竟佢地要考公開試但係我唔係太熟悉個syllabus。同埋果陣時佢地好衰,成日好嘈,無咩規矩,要屌鳩佢地先收聲。所以同哩班S4關係不太好,因為成日比我鬧同埋煩。所以加埋哩啲因素令我好驚訝,今年幾個搵我嘅舊生都係果屆S4.

佢地搵我食飯,然後都係同我講佢地準備讀大學啦,所以要話我知。幾個都係男仔黎,而且成熟左好多,舉止同埋談吐都正常左好多,反而唔係太習慣。

尤其是講翻起以前上我堂嘅野,大家會講到爆笑,同埋感動嘅野佢地多謝我咁比心機教佢地。(真心當時我覺得自己教得好差,但係自問我好比心機煩鳩啲頑皮學生)我問佢地有無覺得我煩,反而佢地覺得我唔算太煩(係咪奴性重?)

剛剛有個我S1教佢嘅男仔,喺加拿大翻左香港放假同我IG DM,好開心嘅係佢會掛住我,同埋話好享受上我嘅堂。

有時候做野好辛苦,尤其是教書一翻到學校基本上無休息時間,但小朋友嘅一字一句就足夠令你繼續努力落去~
回復

首相

首相

教育大臣

臨時議會議員

淺灣臨時市長

存款

當時第一年教書好辛苦,唔識得用聲,所以搞到成日病。同埋乜都one man band,要自己做曬所有野,無人問無人理,老細又閪。

不過好彩果陣時我係有拍拖,我ex bf都幾錫我,好多野幫我同埋guide住我,同埋有佢陪我,好多野可以搵人分享。

當然啦,果陣時有 @亞厘畢 and @安仁,我記得果陣時我地成日即興約出街,得閒食下甜品,去下驗孕道,行下西環碼頭。我好中意果種random嘅旅程!唔開心又可以同佢地9up下。我仲記得同佢地喺西環入荃灣然後行到深井!

佢地果陣時都話我翻左哩份工後活力下降!不過感恩識到大家,我嘅生命豐富左。
回復

管理員

樞密院議長

國防大臣

臨時議會議員

舶寮洲臨時市長

存款

好嘅老師,學生會記一世,亦可能會影響佢一生
回復

管理員

樞密院議長

國防大臣

臨時議會議員

舶寮洲臨時市長

存款

紀文思 發表於 2023-7-28 03:16
當時第一年教書好辛苦,唔識得用聲,所以搞到成日病。同埋乜都one man band,要自己做曬所有野,無人問無人 ...

個段日子好開心
回復

國會議員

反對黨領袖

臨時議會議員

存款

深情流露

不過我好慶幸,我唔係比你教
回復

管理員

樞密院議長

國防大臣